Wonen

 

Je eerste huis kopen - starters

Het kopen van je eerste huis is natuurlijk erg spannend en onzeker. Want in welke prijsklasse kun je zoeken? Welke extra kosten zijn er? Hoe zit het als ik mijn baan kwijt raak? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf nog nooit hebt hoeven stellen. Logisch dat je daar dan ook niet direct antwoord op hebt.

 

Oriëntatiegesprek

Tijdens het eerste oriënterende gesprek bespreken we jouw persoonlijke situatie en onze dienstverlening. Daarna kijken we samen met jou naar de mogelijkheden voor het kopen van een woning. Zo weet je aan het einde van het gesprek wat je maximaal kunt lenen, wat het advies- en bemiddelingstraject kost, welke stappen je moet nemen totdat je de sleutel krijgt en wat je van jouw adviseur mag verwachten. Wij helpen je op weg en kunnen naast de hypotheek ook ondersteunen met het doen van je eerste bod, het regelen van een bouwkundige keuring en taxatie.

De kosten voor het eerste gesprek nemen wij graag voor onze rekening en je gaat pas kosten maken zodra je ons kantoor schriftelijk opdracht hebt gegeven. Wel zo eerlijk!

 

Doorstromen naar een volgend huis

Heb je al een koopwoning of heb je deze in het verleden gehad? Dan ben je een zogenaamde doorstromer. We gaan kijken welke invloed je hypotheekverleden heeft op een nieuw te sluiten hypotheek. In de huidige markt hebben veel woningeigenaren een ruime overwaarde. Vaak breng je deze volledig in omdat je op zoek gaat naar een duurdere woning. Gebruik je je overwaarde niet of niet volledig? Dan heeft het gevolgen voor je renteaftrek. Wij kunnen je hier alles over vertellen.

 

Overbruggingskrediet

Heb je je huidige woning nog niet verkocht, maar heb je al een andere woning op het oog of aangekocht? Als je overwaarde hebt in je eigen woning en deze nodig hebt voor de nieuw aan te kopen woning, sluit je een tijdelijk overbruggingskrediet. Na verkoop van je woning los je direct het krediet weer af. Belangrijk tijdens de looptijd van het krediet is uiteraard de betaalbaarheid. De dubbele lasten moeten aantoonbaar gedragen kunnen worden voor de periode van 12 of 24 maanden. Is de verkoop van je eigen woning nog niet definitief? Dan is vaak een gevalideerd taxatierapport nodig. Wij regelen dit voor je!

 

Restschuld

Helaas komt het ook voor dat mensen een deel van de schuld niet kunnen terugbetalen na verkoop van de woning. Bijvoorbeeld door een huizenmarkt die erg ingezakt is of door de ruime financieringsmogelijkheden van vroeger. Het is mogelijk je restschuld mee te financieren. Je kunt in deze situatie helaas geen NHG-lening afsluiten wat vaak wel resulteert in een hogere, nieuwe rente.

 

Verbouwen

Verbouwen, leuk! Echter blijft het altijd een grote klus om je keuken of badkamer te vernieuwen. Of heb je meer ruimte nodig vanwege gezinsuitbreiding, dan biedt een uitbouw wat jij zoekt. Afhankelijk van je precieze wensen kan een verbouwing een hoop geld kosten. Soms heb je gewoonweg het geld niet maar is het toch hard nodig om je woning wat op de frissen. Samen kijken we of het toch te realiseren is met een verhoging van je hypotheek!

De meeste mensen maken een inkomensstijging door ten opzichte van toen ze hun (eerste) huis kochten. Hierdoor is er vaak meer mogelijk dan je denkt en kan met een verhoging van de hypotheek een bouwdepot gesloten worden. Met het bouwdepot betaal je de facturen van de aannemer of betaal je de rekening bij de bouwmarkt. Blijft er aan het einde een bedrag over? Dan wordt dit afgelost op de hypotheek.

Als je bij ons aan tafel zit om de mogelijkheden te bespreken gaan wij verder dan het regelen van alleen de hypotheek. Als je toch gaat verbouwen, waarom dan niet gelijk je woning verduurzamen? Dan is alles in één keer geregeld en zit je maar één periode in de rommel. Wel zo makkelijk!

 



Verduurzamen

Je woning verduurzamen is natuurlijk goed voor het milieu maar een hypotheek is al duur genoeg. Hoe fijn is het dat door je woning te verduurzamen je ook nog eens kunt besparen op je energiekosten? Daarvoor zijn veel verschillende mogelijkheden!  Maar welke oplossing past het best bij jouw situatie? Hierbij helpen wij jou tijdens, maar uiteraard ook na, de aankoop van jouw eigen woning.

Dit doen wij samen met landelijke en lokale partners. Tijdens ons adviesgesprek maken wij een gratis energiescan. Misschien zijn er wel oplossingen in jouw situatie die ervoor zorgen dat je kunt besparen op je maandelijkse energiekosten. Als je net een huis koopt kan het zijn dat je geen geld meer over hebt om te verduurzamen. Wist je dat er verschillende (hypothecaire) oplossingen zijn? Wij informeren je hier graag over!

 


Overwaardeplan

Wat kan ik met de overwaarde van mijn woning? Bereken de mogelijkheden:

Je hebt misschien een laag (pensioen)inkomen, maar daarnaast wel een behoorlijke overwaarde op jouw woning. Er zijn diverse mogelijkheden om dit geld vrij te maken, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen of om de woning aan te passen/ te verbeteren. Er is vaak een passende oplossing te vinden, zodat je zorgeloos kunt blijven wonen in jullie eigen huis en een geldbedrag beschikbaar hebt om naar wens te besteden.

 

Wij merken terecht dat veel mensen enorme moeite hebben met het opnemen van hun overwaarde. Want overwaarde opnemen is geld uitgeven. Maar bekijk het eens anders: je kunt genieten van de opgebouwde overwaarde voor jezelf of voor de (klein)kinderen nu het nog kan. Toch hebben sommige mensen moeite om dit te doen. Daarom is het belangrijk dat wij de mogelijkheden voor het verzilveren van de overwaarde voor je op een rij zetten en bespreken wat dit betekent voor jouw hypotheek.

Praktijkvoorbeeld: wij zien regelmatig mensen die een enorme overwaarde hebben waarbij het inkomen vaak niet meer is dan enkel de AOW-uitkering. In deze situatie zijn er echter wel degelijk mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met ons om te kijken wat jouw mogelijkheden zijn.