Deskundig

Onafhankelijk

Persoonlijk

Waar jij maar wilt

Kan ik als ondernemer een hypotheek krijgen?

 

Een huis kopen is echt niet alleen weggelegd voor iemand die zijn inkomen uit loondienst haalt. Naast salaris uit loondienst is het ook mogelijk om een hypotheek te krijgen als je ondernemer bent. Ongeacht of je nu zzp’er bent, in een maatschap werkt of DGA bent. 

 

De hoogte van de maximale hypotheek hangt af van het toetsinkomen. Bij een hypotheek met NHG blijkt het toetsinkomen uit een inkomensverklaring. Deze inkomensverklaring is een analyse van het ondernemingsresultaat van de afgelopen drie jaar. Voor startende ondernemers (< 3 jaar) wordt er gekeken naar het ondernemingsresultaat van de jaren die de ondernemer actief is samen met een prognose van het lopende jaar.

 

Voor hypotheekaanvragen zonder NHG is er niet altijd een inkomensverklaring nodig. In dit geval beoordeeld de hypotheekverstrekker soms zelf op basis van de jaarcijfers van de onderneming met welk inkomen er gerekend kan worden.

 

 

Hoe wordt mijn inkomen als zzp’er bepaald?


Als zzp’er (freelancer) kun je een eenmanszaak hebben, maar ook een v.o.f., een bv of een maatschap is mogelijk. Over het algemeen kunnen we dan gemakkelijk op basis van je jaarcijfers aangeven hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Vanaf 1 volledig boekjaar zijn er al mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Ben je minder dan 1 jaar werkzaam als zzp'er en/of werk je als arts in opleiding? Dan zijn er maatwerkmogelijkheden. Deze verschillen per situatie en wij gaan hier graag met je over in gesprek.

 

Hoe wordt mijn inkomen als DGA bepaald?


Ben je een DGA (directeur groot-aandeelhouder) binnen een bv of een nv? Dan ontvang je in principe een salaris vanuit de onderneming waarmee we kunnen aangeven hoeveel je aan hypotheek kunt krijgen. Het is echter wel belangrijk dat debv of nv een gezonde onderneming is. Daarnaast kan het zijn dat er meer winst wordt gemaakt in de onderneming dan dat jij jezelf als inkomen geeft, dit heet "overwinst". Wil je meer lenen dan je kunt met het huidige salaris als DGA? Dan zijn er onder voorwaarde mogelijkheden om de overwinst als inkomen mee te kunnen nemen.

 

 

Wil je weten wat jouw hypotheek mogelijkheden zijn? Neem contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek! Je mag uiteraard ook direct contact met ons opnemen! Gillian bereik je via 06-42312994. Voor Leon bel je 06-34524982.

 

Contactformulier