Tips voor verduurzamen van je woning

 

Het verduurzamen van de woning is tegenwoordig een hot topic. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook kostenbesparend zijn op de lange termijn.

In deze blog geef ik tips over hoe je jouw huis duurzamer kunt maken.

 

Isoleer je huis

Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in huis, is door het goed te isoleren. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat warmte in de winter binnen blijft en dat het in de zomer niet te warm wordt binnen. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, bijvoorbeeld door het aanbrengen van dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie en vloerisolatie.

 

Zonnepanelen

Je kunt bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak plaatsen om zo zelf energie op te wekken. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar het kan ook op de lange termijn kostenbesparend zijn.

 

Warmtepomp

Er zijn ook steeds meer huishoudens die overstappen op een warmtepomp in plaats van een cv-ketel.

Afhankelijk van het type warmtepomp kan je grotendeels of volledig van het gas af.

 

Gebruik energiezuinige apparaten

Een andere manier om energie te besparen is door het gebruik van energiezuinige apparaten. Dit betekent dat je bijvoorbeeld kiest voor een koelkast of wasmachine met een A+++ energielabel. Als je apparatuur hebt wat ouder is dan 10 jaar dan kan dit een hoop energie besparen omdat deze apparaten vaak een een laag energielabel hebben en dus veel (onnodige) energie verbruiken.

Daarnaast kun je ook letten op het standby-gebruik van apparaten, want ook als ze niet in gebruik zijn, verbruiken ze nog steeds energie.

 

Bespaar water

Het is steeds populairder om een waterbesparende douchekop te gebruiken en door niet te lang te douchen. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een toilet met een waterbesparende spoelknop te installeren.

Het verduurzamen van je woning hoeft niet moeilijk te zijn en het kan zelfs zorgen voor een goed rendement, vaak een hoger rendement dan de rente die je krijgt bij een spaarrekening. Als je jouw woning wilt voorzien van energiebesparende maatregelen dan is daar vaak een flinke investering voor nodig. Heb je niet voldoende spaargeld of wil je dit niet hiervoor gebruiken dan is geld lenen een optie. Het is mogelijk om hier een hypotheek voor af te sluiten maar het is ook mogelijk om hier een persoonlijke lening voor af te sluiten. In beide situaties is de rente aftrekbaar mits de lening wordt gebruikt voor de koopwoning waar je zelf woont.